lu.se

Grundutbildning i kemi

Lunds universitet

Alumnporträtt

Bianca Rolim Alves da Silva, utvecklingsingenjör vid Höganäs AB

 

Min kandidatexamen är i: Industriell kemi från Universidade Federal do Rio de Janeiro, Brasilien

Jag tog examen år: 2014

Min masterexamen är i: Organisk kemi från Lunds Universitet

Jag tog examen år: 2017 

Efter examen började jag jobba vid Höganäs AB som utvecklingsingenjör vid deras forsknings- och utvecklingsavdelning. Jag jobbar med att utveckla organiska material som används tillsammas med metallpulver och analytiska metoder för deras analys. Företaget är världsledande i metallpulverteknologi och framställer pulver för olika användningsområden, till exempel press och sinter, lödning, formsprutning av metall, 3D-tryckning, ytbeläggning, etc. De flesta av dessa applikationer behöver organiska tillsatser och mitt teams jobb är att se till att vi har de bästa lösningarna för att möta marknadens behov. 

Det bästa med min utbildning och tiden i Lund:

För mitt jobb har jag haft stor nytta av kunskapen om kemiska processer och karaktärisering av ett prov som jag lärde mig under utbildningen. Det bästa med masterprogrammet var att man fick så mycket praktisk erfarenhet, med många problemlösande uppgifter, och att man fick så mycket tid i labbet. 

Varför borde man välja att läsa vid Lunds Universitet?

Lund är en liten men väldigt internationell stad så man får träffa studenter från hela världen. Om du letar efter kvalitetsundervisning i riktig studentstad så är Lunds Universitet ett mycket bra val. 

Pegah Nosrati, forskare vid Forskning och Utveckling, Galenica

Min kandidatexamen är i: Kemi från Lunds Universitet

Jag tog examen år: 2014

Min masterexamen är i: Fysikalisk kemi (inom nanokemis masterprogram "Organizing Molecular Matter (OMM)") från Lunds Universitet 

Jag tog examen år: 2016 

Nu jobbar jag på Galenica AB, ett farmakoteknologiskt företag i Malmö. Här jobbar jag som forskare vid deras forsknings och utvecklingsavdelning med fokus på att utveckla farmaceutiska beredningar: att transformera aktiva farmaceutiska ingredienser från att bara vara råvaror hela vägen till formen av en kapsel, tablett, kräm osv. Det är nästan som att trolla, med skillnaden att vi använder forskning och vetenskap i dess renaste form. 

Från min utbildning har jag haft stor nytta av mina problemlösande förmåga, mina praktiska erfarenheter av att jobba i en professionell laboratoriemiljö och min breda kunskap om risker och säkerhet och hur man minimerar risker i mitt dagliga arbete. 

Det bästa med min utbildning och tiden i Lund:

Att förstå hur världen och allt runtomkring oss fungerar på en nanometerskala, att kunna se det som är osynligt för de flesta. 

Jag uppskattade även den nära och avslappnade kommunikationen med välkända lärare och professorer mycket, och sist men inte mist alla underbara minnen som jag kommer ha med mig resten av livet, från tentaplugg på Kemicentrum mitt i netten till alla fester, skratt, roliga stunder och livslånga vänner som jag fått på vägen. 

Varför borde man välja att läsa vid Lunds Universitet?

För att du kommer få en förstklassig utbildning från ett förstklassigt universitet och skapa minnen för livet under tiden! Jag njöt av varje sekund av mina fem år i Lund och vid Kemicentrum.

Jesper Schwarz, analytisk kemist på Bioglan Quality Control

Min kandidatexamen är i: Kemi från Lunds Universitet

Jag tog examen år: 2017

Min masterexamen är i: Organisk kemi från Lunds Universitet 

Jag tog examen år: 2019 

Jag jobbar som analytisk kemist på Quality Control (QC) vid Bioglan. Bioglan är ett läkemedelsföretag som tillverkar krämer och salvor. Jag jobbar på QC-avdelningen med analyser av råvaror och produkter. Arbetet är väldigt varierat, med många olika sorters analyser som behöver göras. Dessutom är det väldigt kul att jobba i på ett läkemedelsföretag, där arbetet är strukturerat och dokumenterat på ett annorlunda sätt än på universitetet. 

Från min utbildning har det varit värdefullt att ha jobbat så mycket i labb innan. Att ha bra labbvana är väldigt efterfrågat av arbetsgivare, och det har varit lätt att få jobb efter utbildningen. Alla i vår masterutbildning har fått jobb när de var klara.

Det bästa med min utbildning och tiden i Lund:

Många bra föreläsare och att det ofta är bra laborationer. Otroligt kul och en stor frihet att plugga på universitet, väldigt sociala år.  

Varför borde man välja att läsa vid Lunds Universitet?

Utöver att det är en lärorik och rolig utbildning, så finns det väldigt goda möjligheter att åka på utbyte. Jag åkte en termin till Nottingham i Storbritannien. Det var både kul och nyttigt att prova på en kemiutbildning utomlands och i ett annat labb.

Jonathan Ekstrand, kemist på Kempartner AB

Min kandidatexamen är i: Kemi från Lunds Universitet

Jag tog examen år: 2017

Min masterexamen är i: Fysikalisk kemi från Lunds Universitet 

Jag tog examen år: 2019 

Jag jobbar som kemist på Kempartner AB i Vadstena. Kempartner är en utvecklare och tillverkare av kemtekniska produkter inom städ, tvätt, disk, hygien, rengöring och bilvård. Här arbetar jag bland annat med utveckling av nya produkter, skriva och uppdatera säkerhetsdatablad, miljömärkning och rapportering till myndigheter.

Ordentlig kunskap inom kemi i kombination med god labbvana från min utbildning har varit av väldigt stor nytta för mig när det gäller utveckling av nya produkter. Även just erfarenheten och vanan av att studera och sätta sig in i ett helt okänt ämne har varit av stor nytta när det kommer till miljömärkning och rapportering till myndigheter då detta var helt nya saker för mig.

Det bästa med din utbildning och tiden i Lund:

Kombinationen av studenter som var lika intresserade av att studera som jag var och närheten till lärare och professorer när man behövde deras hjälp med något. För att inte tala om det underbara studentlivet både på och utanför Kemicentrum.

Varför borde man välja att läsa vid Lunds Universitet?

Man borde läsa vid Lunds Universitet därför att man får en gedigen utbildning som man kommer ha nytta av hela livet och man har tillgång till ett underbart studentliv genom hela utbildningen.