lu.se

Grundutbildning i kemi

Lunds universitet

Studentporträtt

Simon Palmer

Vad läser du?

Jag läser tredje året på kandidatprogrammet i kemi.

Varför valde du att läsa kemi?

Jag tyckte väldigt mycket om kemin när jag gick i gymnasiet. Efter gymnasiet väntade jag ett år med att söka till universitetet och funderade då på väldigt många olika utbildningar men när jag väntade längre blev jag säker på att kemin verkade mest intressant.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa med programmet är att få läsa väldigt olika kurser men att de ändå väldigt tydligt hänger ihop. Även om varje kurs handlar om nya aspekter på ämnet bygger de alltid på det som kom innan och det finns en väldigt tydlig progression från de första kurserna fram till examen.

Vad är roligast med kemi?

Det roligaste är att lära sig hur allting hänger ihop och fungerar, från enskilda elektroner och atomkärnor upp till sjukdomar och material. Att kemin är så bred gör också att det är väldigt naturligt att fördjupa sig i många olika andra ämnen, från fysik till biologi till miljö och geologi.

Vad har du för framtidsplaner?

Just nu sträcker sig mina planer inte längre än till att läsa med en masterutbildning i kemi. Jag tycker att alla kurser jag läst hittills har varit väldigt intressanta men förhoppningsvis kommer jag på vad jag gillar mest och kan fortsätta med att jobba med något relaterat till det.

Vad har du för tips till blivande studenter?

Att försöka hålla en bra balans mellan studier och resten av livet. Det är lätt, särskilt om man flyttar till Lund direkt efter gymnasiet, att fastna i nationer, spex, karneval och många andra typiska studentaktiviteter men det är också många som känner sig för stressade över att ha så mycket ansvar och inte låter sig själva ha tillräckligt mycket fritid. Det är viktigt att ta det lugnt och faktiskt se till att ha roligt för att studierna ska fortsätta vara roliga och intressanta.