Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Praktisk information

För en fungerande vardag på Kemicentrum finns det vissa saker du som student behöver, och vissa saker som kan vara bra att känna till. Här har vi samlat lite sådan praktisk information.

Som student vid Lunds universitet tilldelas du ett IT-konto, vilket gör att du bara behöver en inloggning till webmail, Canvas, Ladok, fillager, LU-kort, de allmänna datasalarna,  och bibliotekets nättjänster. Studentkontot skapas när du blir antagen vid Lunds universitet, några dagar efter att du fått det andra antagningsbeskedet. När kontot är skapat får du ett mejl till den e-postadress du angav när du gjorde din ansökan till Lunds universitet med instruktioner för hur du gör för att aktivera studentkontot.

Läs mer om studentkontot på lu.se

Kontrollera din e-postadress i Ladok

Det är mycket viktigt att du som student kontrollerar att du har en giltig e-postadress registrerad i Ladok (Ladok är ett nationellt system för studiedokumentation), då e-postadressen som finns i Ladok kommer att användas för mycket kommunikation från universitetet och institutionen. Logga in i Ladok och klicka därefter på Mina uppgifter. För att ändra e-postadress klicka på ”Ändra kontaktuppgifter”.

Logga in i Ladok

Alla studenter och anställda vid Lunds universitet har ett personligt passerkort, som bland annat fungerar som ID-kort inom universitetet och passerkort till alla lokaler du behöver tillgång till under utbildningen. Kortet fungerar även som lånekort på Lunds universitets alla bibliotek.

Du behöver själv skaffa ditt LU-kort, vilket du gör vid ett antal kortstationer som finns i Lund, Malmö och Helsingborg. 

Var du skaffar LU-kort, vad du gör om du förlorat kortet och all annan information om kortet finns här:

Länk till LU-kortet.lu.se

Runtomkring på Kemicentrum finns det skåp som man kan använda för att förvara väskor och jackor när man har laboration, och labbrocken däremellan. Ta med ett hänglås och häng på ett ledigt skåp och skåpet är ditt.

Skåpstömning

Skåpen töms av vaktmästarna under midsommarveckan. Se till att ta med dig alla dina tillhörigheter hem så att du inte riskerar att bli av med något. Kvarglömda saker av värde kan hämtas upp mot beskrivning i vaktmästeriet.

De flesta kurser på kemicentrum innehåller laborativa moment.

Labbrockar och labbglasögon lämnas ut under terminens första vecka vid labbrocksförrådet på plan -1 ungefär 15 m innan vaktmästeriet. Alla nyantagna studenter tilldelas labbrockar under första labbtillfället. Om man missar att hämta en labbrock under terminens första vecka kan man hämta labbrockar hos Studiekoordinator Lovisa Andersson varje måndag prick kl 12:05. Hennes kontor ligger inne i administrativa enhetens korridor.

Återlämning av labbrock och labbglasögon sker i slutet av vårterminen utanför korridoren till administrativa enheten. Tydlig skyltning kommer sättas upp.

Tid för in och utlämning av labbrockar annonseras via infoskärmarna på Kemicentrum samt Canvas.

Kemicentrum har flera datorsalar som finns markerade på kartan. När dessa inte är bokade är de tillgängliga för studenter och du kommer in dem med ditt LU-kort. På datorerna loggar du sedan in med ditt användarnamn och lösenord för studentportalen. Dina inställningar, sparade filer etc finns tillgängligt på ditt konto på oavsett vilken dator du loggar in på. 

Samtliga datorsalar är utrustade med skrivare och datorsalarna Te (Tellurium) och Sb (Stibium) har också en scanner. Om du behöver kopior eller färgutskrifter kan man göra detta i datorsal Na (Natrium) och i Kemicentrums bibliotek. Alla skrivare vid Kemicentrum är anslutna till PaperCut, som hanterar utskrifter till olika skrivare och betalning. Mer information om PaperCut hittar du på LU's centrala printsidor, print.lu.se

Runtom på Kemicentrum finns det bord och stolar i korridorerna där man kan sitta och plugga, göra grupparbeten eller äta lunch. Om man vill ha någonstans mer avskilt för sina studier, själv eller i en mindre grupp, finns även ett antal studieplatser och grupprum.

Studieplatser

Till höger vid ingång C, i himmelen (våning +1 uppför trappan utanför CAS) och i biblioteket finns studieplatser. Även om det ska vara lugnt och tyst vid alla studieplatser är de vid ingång C tysta studierum som är utformade för att vara ljuddämpande och här är det särskilt viktigt att all elektronik är ljudlös. Varje studieplats är utrustad med skrivbordslampa samt uttag för vanlig elkontakt och USB. Det finns även några fåtöljer i alla utrymmen. Vid studieplatserna i himmelen finns även några bord och whiteboards för grupparbeten. 

Grupprum

Vid caféet och utanför biblioteket mitt i Kemicentrum, samt vid ingång C, finns flera mindre grupprum. Förutom bord och stolar är de alla utrustade med whiteboard för att underlätta arbete i grupp.

Kemicentrum har en egen lunchrestaurang, Café Ester, som har kaffe, mackor, en vegetarisk lunchbuffé och mycket annat. 

För dig som tar med dig egen lunch finns lunchrum till höger vid ingång C, där det även finns kylskåp att förvara din matlåda i och mikrovågsugnar för värmning. 

Studentexpeditionen

Om du har frågor kan du alltid kontakta vår studentexpedition:

studentexp [at] kemi [dot] lu [dot] se