Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Masterprogram i syntetisk och analytisk kemi

Program 120 högskolepoäng - 2 år - Mastersexamen

Brinner du för att ta fram nya molekyler och material, utforska världen av kemiska föreningar eller lösa miljöproblem på molekylnivå? Då kan detta masterprogram vara intressant för dig. Efter examen kan du påbörja en karriär såväl inom akademin som på forskningsintensiva företag.

Bilder organisk kemi

Masterprogrammet i kemi med inriktning syntetisk och analytisk kemi (SAKE) omfattar 120 hp och erbjuder dig en möjlighet att förvärva avancerade teoretiska och praktiska kunskaper och färdigheter inom analytisk, organisk och metallorganisk kemi samt koordinationskemi. Du kommer också att kunna använda och förstå primära vetenskapliga publikationer samt ha förmågan att självständigt planera, utföra och kritiskt utvärdera experiment.

Första året läser du avancerade kurser i analytisk kemi, organisk kemi och koordinationskemi. Andra året väljer du ett eller två examensarbeten inom syntetisk och analytisk kemi som kan utföras vid universitetet eller på ett företag med relevant forskningsprofil.

Programstruktur för inriktning syntetisk och analytisk kemi

  • Examensarbete på 60 hp eller
  • Examensarbete på 45 hp och valfri kurs/kurser på totalt 15 hp eller
  • Examensarbete på 30 hp och valfria kurser på totalt 30 hp

Examenskrav och obligatoriska moment

Det enda obligatoriska momentet för masterprogrammet i syntetisk och analytisk kemi är examensarbetet. I övrigt kan man själv välja vilka kurser man vill läsa, förutsatt att man uppfyller förkunskapskraven för varje kurs. Man bör även se till att man får ihop de generella krav som finns för att få ut en examen. 

För att ta ut en naturvetenskaplig masterexamen i syntetisk och analytisk kemi, 120 hp, krävs följande:

  • Avslutade kurser om minst 120 hp
  • Avancerade kurser i kemi om minst 30 hp, varav 15 hp inom analytisk, organisk, metallorganisk eller koordinationskemi
  • Ett examensarbete om minst 30 hp

Frågor?

Kontakta vår studievägledare:

Lovisa Andersson
studievagledare [at] kemi [dot] lu [dot] se