Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Masterprogram i biokemi

Program 120 högskolepoäng - 2 år - Mastersexamen

Vill du bli expert på att förstå hur proteiner är uppbyggda och hur de fungerar? Med denna kompetens kan du vara med vid kunskapsfronten och bidra till att lösa medicinska och biokemiska problem på molekylär nivå. Du kan göra karriär som biokemist både inom akademin och på forskningsintensiva företag.

Bilder relaterade till biokemi

Förståelsen av proteiner är central när det gäller att förstå och lösa såväl medicinska som biokemiska problem på molekylär nivå. Masterprogrammet i kemi med inriktning biokemi (BIKE) omfattar 120 hp och utforskar molekylstrukturerna och funktionsmekanismerna hos ett stort antal proteiner. Du som genomgår programmet kommer att behärska metoder för kloning, uttryck och rening av proteiner samt en mängd specialiserade tekniker för att analysera proteiner. Du kommer också att kunna använda och förstå primära vetenskapliga publikationer samt ha förmågan att självständigt planera, utföra och kritiskt utvärdera experiment.

Första året läser du avancerade kurser i biokemi, proteinkemi och molekylär biofysik. Andra året väljer du ett eller två examensarbeten inom biokemi som kan utföras vid universitetet eller på ett företag med relevant forskningsprofil.

Programstruktur för inriktning biokemi

  • Examensarbete på 60 hp eller
  • Examensarbete på 45 hp och valfri kurs/kurser på totalt 15 hp eller
  • Examensarbete på 30 hp och valfria kurser på totalt 30 hp

Examenskrav och obligatoriska moment

Det enda obligatoriska momentet för masterprogrammet i biokemi är examensarbetet. I övrigt kan man själv välja vilka kurser man vill läsa, förutsatt att man uppfyller förkunskapskraven för varje kurs. Man bör även se till att man får ihop de generella krav som finns för att få ut en examen. 

För att ta ut en naturvetenskaplig masterexamen i biokemi, 120 hp, krävs följande:

  • Avslutade kurser om minst 120 hp
  • Avancerade kurser i kemi om minst 30 hp, varav 15 hp inom biokemi eller moleylär biofysik
  • Ett examensarbete om minst 30 hp

Frågor?

Kontakta vår studievägledare:

Lovisa Andersson
studievagledare [at] kemi [dot] lu [dot] se